Редуктор на вода

28 април 2020

Редуктор на вода

Редуктор на вода, регулација со филтер и манометар. Притисокот се менува вода се случуваат во воден систем често резултираат, меѓу другото, од неправилно дизајниран воден систем или се појавуваат во текот на ноќта, кога помалку внес на вода предизвикува зголемување на неговиот притисок во цевките, што може да го оштети системот и уредите поврзани со него и да го изложи корисникот на непотребни трошоци.

Не ја филтрирајте водата. Исчисти ја! Ви ја претставуваме револуционерната технологија LED УВ ламби за дезинфекција на водата од Acuva. Ние сме првиот ексклузивен дистрибутер во Европа!

Инсталирање на редуктор на водата ќе го намали прекумерно високиот притисок на снабдување, ќе го задржи притисокот на системот постојан, исто така, во случај на влезни флуктуации на влезот на притисок, ќе помогне да заштедите вода со спречување на неговиот прекумерен проток, да го елиминирате ризикот од чекан за вода и да го намалите бучавата и звуците што се создаваат за време на работата на системот за вода.

Регулаторите на притисокот на водата се поставени зад себе водомер i филтер за вода на главниот кабел за напојување. Тие исто така можат да се инсталираат во зони на цевките на грејачи и резервоари, сепак, ова решение се користи само кога пристапот до главната врска не е можен.

Се монтира пред и по регулаторот затворачки вентили, овозможување на неговото поставување и последователно одржување. Уредот е инсталиран вертикално.

Видете исто така: Електролиза на водата

Редукторот на вода може да се инсталира на различни места на системот за вода:

 • централно собрание - по водомер, главен вентил и филтер на главниот кабел за напојување. За време на инсталацијата, запомнете за делот што го смирува протокот зад регулаторот и за инсталирање на регулаторот откако ќе го испуштите системот. Поставувањето на основен притисок за целиот систем заштедува вода.
 • зонирано собрание - на линиите за снабдување на затворени грејачи на вода и резервоари за складирање, кога целта на инсталирање на редуктор на вода е да се избегне отворање на безбедносниот вентил во случај на флуктуации на работниот притисок. Ова овозможува да се намали фреквенцијата на активирање на грејачот.
 • расеан - само во зоната за инсталација на котелот и со истовремено користење на глави со термостати. Тука може да се појави феномен на мост под притисок, што ќе предизвика протекување на сигурносниот вентил. Во овој случај, редукторите на притисок треба да го регулираат протокот на топла и ладна вода.
 • - во системите за снабдувањена пример, во високи згради, преку системи за засилување на притисок каде се потребни повеќе зони под притисок. Редукторите за притисок на водата се користат кога притисокот на мирување во системот надминува 5 бари или кога притисокот за одмор нагорен возниот дел на безбедносниот вентил (на пр. Бојлер) надминува 80% од неговиот притисок за отворање.

Притисокот на водата во цевките треба да се прилагоди на можностите на уредите и системите вклучени во инсталацијата на вода. Притисокот на водата е премногу висок може да предизвика оштетување или дефект на системот, затоа во системот за вода е инсталиран редуктор на водата.

Работниот елемент на секој редуктор е посебен мембрана одговорна за тоа како намалувачот на водата работи во воден систем.

Кога е премногу силен млаз на вода дејствува мембрана во редукторот, се крева пролетта, што ја зголемува заптивката и овозможува да се постигне потребниот притисок на водата. Кога притисокот паѓа под поставеното ниво, пролетта паѓа, дозволувајќи им на водата да тече.

Постојат различни, честопати комплексни решенија што се користат на пазарот, но со анализа rпринцип на работа на уредот на водениот притисок секоја е неменлива: дијафрагмата, заптивката и вентилот работат заедно за да се задржи притисокот на излезот на безбедно ниво.

Честопати, набавката на редуктор на водата станува неопходност, бидејќи неговата употреба го штити системот за вода од дефекти предизвикани од преголем притисок и е начин за намалување на загубите на вода во системот.

Видете исто така: Омекнувач на вода

Намалувачот на водата се користи кога:

 • работниот притисок на системот ја надминува дозволената вредност
 • притисокот возводно на безбедносниот вентил надминува 80% од притисокот на отворањето на вентилот
 • периодичното користење на инсталацијата може да претставува ризик од привремен притисок
 • Притисокот за одмор во инсталацијата надминува 5 бари

Регулаторите за притисок на водата се пожелни кога постојниот мрежен притисок (Снабдување со вода) е превисока за постројката или опремата или е предмет на периодични флуктуации.

Видете исто така: Обратна осмоза

На продажба можете да најдете уреди со различни дизајни и изработени од разни материјали:

 • Редуктор на кертриџ (кертриџ) има месинг каросерија со спојки и едноделен кертриџ со мрежен филтер и заптивка. Овој дизајн овозможува да се отстрани вметнувачот со заштитна мрежа за чистење. Целиот механизам за намалување на притисокот на водата е во рамките на кертриџот, така што одржувањето нема да го промени поставувањето на притисокот.
 • редуктори на не'рѓосувачки челик тие се помалку отпорни на процесите на корозија отколку месингите на месинг. Вторите се поскапи, но ќе се претстават подобро со поголема потрошувачка на вода.
 • Редуктор на притисок од 1 инч, er редуктор или 1/2 редуктор на притисок на вода е избран во зависност од дијаметарот на цевката за напојување. Издржливоста на помалите редуктори е иста како и кај поголемите, и правилно избрани, тие ќе траат до неколку години.
 • редуктор на вода со филтер тоа е многу добро решение во инсталациите без други филтри. Секој користен филтер ја штити инсталацијата од механичко оштетување, па дури и ако е оштетен, замената на редуктор е многу поедноставна и поевтина отколку да се отстрани дефектот во целата инсталација на вода или да се заменат уредите што работат во него. Важно е да се изврши редовно чистење со решетката за филтрирање инсталирана нагоре од редукторот на водата.
 • редуктор на вода со манометар вградената или надворешната го олеснува користењето и ја зголемува практичноста на користење на системот за вода, давајќи брзо читање на реалниот притисок во системот за вода.
 • редуктор на вода со филтер и манометар е сеопфатно и многу погодно решение.

Поевтините модели на регулатори имаат фабрички претходно поставен притисок. Ако изберете поскап редуктор на вода, можете рачно да ги прилагодите и менувате параметрите на уредот.

Видете исто така: Поидеко

Погледнете други новости: